Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Airsoft története és szabályai

Az airsoft lényegében egy szerepjáték, melynek keretében a játékosok egy harci jelenetet reprodukálnak, lehetőleg minél élethűbben, minél élethűbb kellékekkel. Ezen kellékek egyike az airsoft fegyver.

Az airsoft kialakulása

Ez a sportos hobbi az 1970-es években, Japánban alakult ki, majd hosszú évek alatt fokozatosan terjedt el országról- országra. Ezzel arányosan az airsoft fegyverek is egyre inkább elterjedtek. Napjainkban, már mindenhol van lehetőség a sport gyakorlására, de leginkább azonban az Usa-ban, Angliában, Kanadában, Ausztriában, Hong-Kongban kedvelik ezt a sportágat. Hazánkban 2004 után vált populárisabb tevékenységgé.

A játékot két vagy három csapat játssza, szabad területen, vagy épületek között esetleg épületekben. A játékot 15 éves kortól szülői beleegyezéssel lehet játszani, erre azért van szükség, mert a játéknak lehetnek veszélyei. Ahhoz, hogy igazán élvezhető legyen az esemény fontosak a minőségi kellékek, ruházat, túrafelszerelések és természetesen az airsoft fegyverek, de még sok más kiegészítő létezik, amivel növelni lehet a játék élményét. Fontos, hogy a játékosok sportszerűen viselkedjenek, éretten, racionálisan tudjanak gondolkozni és képesek legyen gyors döntések meghozatalára.

Az airsoft szabályza

Egy olyan csapatjátékról beszélünk, ahol, még ha nem is igaziak a használt airsoft fegyverek, de hozzá nem értő kezekben könnyen veszélyt okozhatnak. Ezért a játék mögött komoly szabályrendszer húzódik meg. A szabályokat Magyarországon a Magyar Airsoft Szabályzat koordinálja, melyet játékosok alapítottak, így a szabályzat alatt nem egy elvont és érthetetlen jogi szövegre kell gondolni, hanem a biztonság érdekében állított elvárásokra a játékosokkal szemben. Mivel hozzáértő, gyakorlott emberek alakították ki a szabályokat, azok a játékhoz idomulnak, és a gyakorlatban könnyen betarthatóak, anélkül, hogy elrontanák a játék élményét.

Airsoft fegyverek tartása

A szabályzat külön kitér az airsoft fegyverek használatára és tartására, hiába nem igazi fegyverről van szó, jobb és biztonságosabb használatát, szabályok keretei közé illeszteni. Ezek az elvárások az airsoft fegyver tulajdonosaival szemben igazán nem magasak. Alapvető elvárás, hogy a tulajdonos tisztában legyen a fegyver használatával, az airsoft fegyverek vásárlása és birtoklása nincs szigorú korhatárhoz kötve, 14 éves kortól felnőtt felügyeletével bárki vásárolhat. A fegyver megvásárláshoz és tartásához nem kell külön engedélyt szerezni. Az airsoft fegyvert a lövedékéktől külön kell tárolni, ezzel megelőzve, hogy illetéktelen kezek használhassák, a használat helyszíne is szabályozva van.

Airsoft játék

airsoft-fegyverek

A játéknak vannak általános érvényű szabályai, de egy-egy játék lebonyolításánál a szervezők kiköthetnek külön elvárásokat is. Általában kikötik az életkort, egy ilyen jellegű játék űzése sokkal nagyobb komolyságot igényel, mint gondolnánk. Ezen felül minden játékot a játékosok a saját elvárásaiknak megfelelően alakítanak. A játékok jellegüket tekintve lehetnek területfoglalók, vagy imitálhatnak valós, a történelemben már lejátszódott csatajeleneteket, ilyen kedvelt jelenet a Vietnami háború. Az airsoft játékok is folyamatosan változnak és fejlődnek. Kezdetben pár órás harcot jelentett egy ilyen játékon való részvétel. Manapság egyre inkább elterjed, az a tendencia mely az abszolút élethűségre összpontosít. Sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a kiegészítők, egyre több fajta segédeszköz létezik és az airsoft fegyverek is egyre fejlettebbek, és van, hogy egy játék több napig is elhúzódik. Egy ilyen játék jó terepe lehet annak, hogy biztonságos keretek között mégis éles helyzetekben próbáljuk ki magunkat.