Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fegyverek tudnivalói

Az airsoft fegyverek az airsoft játék elengedhetetlen és legnagyobb becsben tartott eszközei. Az airsoft játékokat nem szabad összekeverni a paintballal, mivel a kettő között igen lényeges eltérések vannak. Ezek;

-          A legszembetűnőbb különbség, amit még egy laikus is könnyen felfedezhet, az a lövedékben rejlik. A paintballban festéklövedéket alkalmaznak, ezzel szemben, az airsoft fegyverekhez műanyag golyókat használnak, ezek nem hagynak nyomot a ruhán, ezért fontos a játékosok becsületessége.

-          Az airsoft fegyverek elkészítésénél a minél eredetibb kinézetre törekednek, ezek gyakran súlyukat tekintve is megközelítik az igazi fegyvereket. A paintball esetében ez nem annyira jellemző.

-          A paintballt az USA-ban fejlesztették ki, az airsoft játékot pedig Japánban.

-          A lövedékek röppályája is eltérő. Az airsoft fegyverek hatótávolsága 30-40 m, a lövedék egyenesen repül a pályáján, a paintballban a hatótávolság is rövidebb és a pálya megtételénél ívet ír lea lövedék.

Airsoft-fegyverek

Az airsoft fegyverek csoportosítása

 

Az airsoft fegyvereket több szempontból is lehet csoportosítani. Típus szerint megkülönböztethetünk kézi fegyvereket, mesterlövész fegyvereket, támogató fegyvereket, gránátokat, aknákat és gránátvetőket.

  1. Kézifegyverek: alacsonyabb teljesítményű sorozatfegyverek taroznak ebbe a csoportba, melyek alkalmazásánál a motoros tár használata nem engedélyezett. Sok féle fegyver tartozik ebbe a kategóriába, mint például sörétes puskák, hadi puskák, géppuskák…
  2. Mesterlövészfegyverek: távcsővel felszerelt, minimum 95 cm hosszúak, vagy ismétlődő rendszerűek vagy pedig olyanok, amelyek sorozatlövésre nem kapcsolhatók át. Ezek tárja jóval kisebb, mint a kézi fegyvereké. Fontos, hogy 20 méternél közelebbről, tilos vele a másik játékosra lőni! Közelharcra semmiképpen sem alkalmasak, ennek a típusnak a használata életkorhoz kötött, csak 18 évet betöltött személyek alkalmazhatják a játékban.
  3. Támogató fegyverek: nagy kapacitásúak, sorozatlövéses géppuskák. Épületben nem alkalmazhatóak, tárhelyük nincs korlátozva. Ezt a fegyvernemet is csak a 18 évet betöltöttek használhatják. Fontos szabály alkalmazásánál, hogy mozgás közben tilos vele tüzelni!
  4. Gránátvetők: ezek gázzal működnek, egyszerre nagy mennyiségű lövedék kilövésére képesek. Közelharcban hatékonyak, önállóan vagy kézi fegyverre erősítve. Egy játékos csak egy gránátvetőt vihet magával, illetve mesterlövészek és támogató fegyveresek nem használhatják.
  5. Aknák, gránátok: ezek használatát korlátozzák a leginkább, csak a játékszervező engedélyével alkalmazhatók és akkor is úgy, ha megfelelnek a külön erre vonatkozó szabályoknak a játék körülményei. Gázzal vagy rugóval működnek, használatuknál vagy előre elhelyezik vagy kézi erő segítségével juttatják célba.

Az airsoft fegyverek csoportosítása működési elv alapján

Az airsoft fegyverek összes típusánál megtalálható a rugós technika. Ezeknél a fegyvereknél lövés előtt mindig kézzel kell felhúzni az eszközt. A pontos működése úgy zajlik, hogy amikor az ember felhúzza a fegyvert az hátsó helyzetbe hoz egy dugattyút, ami a ravasz meghúzásával előrecsapódik. A nagy erővel előre lökődő sűrített levegő löki ki a töltényt. Az ilyen működési elvű fegyverek használata a legegyszerűbb.

Az elektromos működésű fegyverek esetében, nem manuálisan húzzuk fel a fegyvert, hanem azt egy akkumulátorral hajtott elektromotor teszi meg. Ez a technika adja az airsoft fegyverek fő vonalát. Vagy félautomaták, vagy automaták. Két részre bonthatjuk az ilyen működésű fegyvereket, ezek pedig az elektromos automata pisztolyok és az ugyanilyen elvű fegyverek.

A harmadik típust a gázos airsoft fegyverek alkotják. Ezek lényege, hogy a lövedéket a hajtógáz lövi ki, ami vagy a tárban vagy egy külön tartályban van. Ebbe a kategóriába elsősorban pisztolyok tartoznak.

Képek forrása: airsfotgun.hu

airsoft-fegyverek